Saltear al contenido principal

Aquest sagrament té com a finalitat reconciliar-nos amb Déu, que mai deixa d’estimar-nos. Per tant, és important que un es confessi per amor, com quan demanem perdó a les persones que més estimem.

Cal, doncs, estar penedit, és a dir, reconèixer amb sinceritat que un s’ha equivocat. Per això, un mateix ha de fer un examen de consciència de manera privada, que consisteix en un breu estona de pregària per concretar aquestes faltes. Això es pot fer mentalment o per escrit per tal de recordar-ho, el que es prefereixi.

Un cop fet l’examen de consciència, es pren la decisió d’anar a confessar els pecats. Demanem perdó a Déu i es fa a través d’un sacerdot que el representa.

A continuació, expliquem breument una petita orientació per confessar:

  • El penitent i el sacerdot fan la senyal de la creu.
  • Salutació inicial (opcional). El penitent pot dir «Ave Maria Puríssima», i el sacerdot contestarà «sense pecat concebuda».
  • El penitent diu a continuació quan va ser la seva última confessió, per orientar el sacerdot.
  • El penitent confessa amb sinceritat els pecats que recordi. Si té dificultats en aquest punt, el sacerdot l’ajudarà i, per descomptat, guardarà estricte secret del que es parli en aquest moment.
  • El sacerdot li donarà unes breus paraules de consol, al mateix temps que li dirà que resi alguna oració després a manera de penitència.
  • El sacerdot, en nom de Déu, donarà al penitent l’absolució dels seus pecats.
  • Se sol acabar amb un «ves-te’n en pau» per part del sacerdot.

Després de la confessió, el penitent complirà amb la penitència que el sacerdot li hagi manat, que en la gran majoria dels casos sol consistir en resar una oració coneguda, i d’aquesta manera es repara d’alguna manera el pecat comès.

És important també tenir el propòsit d’esmena, és a dir, el desig sincer de no pecar i fer sempre el bé

Requisits

Com tot sagrament, per a rebre el sagrament de la Reconciliació cal estar batejat, encara que en aquest cas no es demanarà cap document que ho acrediti.
I, per suposat, segons el que s’ha explicat en l’apartat anterior, cal estar penedit i tenir propòsit d’esmena.
Els horaris de confessions són abans de cada missa.
Per descomptat, es pot sol•licitar aquest sagrament en qualsevol altre moment. Només cal demanar-ho a el sacerdot i amb molt de gust se l’atendrà.

Per preparar- vós

Podeu preparar-vos amb el següent guio:

Volver arriba