Saltear al contenido principal

El Sínode s’amplia fins al 2024

El papa Francesc anuncia aquesta mesura per afavorir l’escolta i el discerniment «Els fruits del procés sinodal iniciat són molts, però perquè arribin a plena maduració és necessari no tenir pressa. Per tant, amb la finalitat de disposar d’un temps de discerniment més estès, he establert que aquesta Assemblea sinodal es realitzi en dues sessions. La primera del 4 al 29 d’octubre de 2023 i la segona l’octubre de 2024». Amb aquestes paraules el papa Francesc anunciava l’allargament d’un any del Sínode dels bisbes aquest passat diumenge 16 d’octubre després del Àngelus. D’aquesta manera confia que la decisió presa afavoreixi «la comprensió de la sinodalitat com a dimensió constitutiva de l’Església, i ajudar a tots a viure-la en un camí de germans i germanes que testimonien l’alegria de l’Evangeli».

El comunicat de la Secretaria General del Sínode
Poc després del Àngelus, el Vaticà ha llançat un comunicat explicant l’elecció del Papa d’allargar per un any el Sínode. «Aquesta decisió neix del desig que el tema de l’Església sinodal, per la seva amplitud i importància, sigui objecte d’un prolongat discerniment no sols per part dels membres de l’Assemblea Sinodal, sinó de tota l’Església». Una decisió que refereix al cf. article 3 de la Constitució Apostòlica Episcopalis Communio que contempla aquesta possibilitat. Aquest canvi ha sorgit per donar continuïtat al camí sinodal, ja que com explica el comunicat: «El Sínode no és un esdeveniment, sinó un procés, en el qual tot el Poble de Déu està cridat a caminar junts cap al que l’Esperit Sant l’ajuda a discernir com a voluntat del Senyor per a la seva Església».

Un sínode de discerniment i escolta
És per això que l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes assumirà també aquesta dimensió processal, «configurant-se com “un viatge dins d’un viatge”, per a afavorir una reflexió més madura per al bé més gran de l’Església». Un procés que des de l’inici ha portat la paraula discerniment marcada en cada pas del camí i que per això expliquen que «continuarem el nostre discerniment per definir millor la celebració de les dues sessions de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes i el temps intermedi». Ara, el Sínode se situa en l’Etapa Continental que culminarà amb la celebració d’Assemblees Sinodals Continentals, entre gener i març de 2023.

Volver arriba